Poselství dne: Pondělí (Iz 42,1–7; Jan 12,1–11)

Dnešní čtení spojuje mimo jiné téma kontrastu mezi Božím a lidským smýšlením a jednáním.

V prvním čtení je nám představen Hospodinův služebník (ebed Adonáj) v první ze čtyř písní, jak je nacházíme v Deuteroizaiášovi. Jakkoli tento služebník nepoužívá běžných prostředků lidské propagandy a právního jednání (srov. v. 2n), přesto dokáže uskutečnit poslání, jež je mu svěřeno. Stane se tak na základě moci Božího záměru, povolání a vedení (v. 6n).

Podobně i v evangelním úryvku můžeme sledovat rozdíl mezi božským a lidským přístupem, které zde reprezentují Lazarova sestra Marie, vedená vírou, a Jidáš, ohánějící se „rozumnými důvody“: Zatímco Marie vyznává svou víru v Ježíše jako Mesiáše a předvídavě tuší jeho blízkou smrt v gestu pomazání (v. 3), Jidáš v tom dokáže vidět jen plýtvání prostředky, které by mohly pomoci chudým (v. 4n), ovšem bez účinné víry a lásky by stejně posloužily jen k sebeobohacení (v. 6).

Kromě Božího a lidského nahlížení se v evangeliu ovšem setkáváme ještě i s ďábelským přístupem, reprezentovaným záměry velekněží, které neváhají rozšířit hrdelní spiknutí proti Ježíši i o Lazara (v. 10n)

Pokuste se tedy obě čtení číst optikou protikladu mezi nadpřirozeným, Božím pohledem na skutečnosti, a jen lidským, zištným uvažováním. V případě evangelia je dobré se pozastavit i nad tím, jak se může toto lidské smýšlení dát do služeb ďábelských intrik.

 

Prodlévání Před Pánem: Uvědomte si vírou Pánovu přítomnost, uveďte se do ní a zůstaňte v jeho společnosti na chvíli v tichu. Pak si přečtěte obě čtení a ptejte se Pána, k čemu vás chce jimi přivést.

Prosba (Přímluva): Neopomeňte s ním probrat, za co nebo za koho byste dnes měli prosit. Hledejte takový motiv především ve skutečnostech, na které nemůžete mít bezprostřední vliv vlastním jednáním a které vám připadají jako „lidsky neřešitelné“. V průběhu dne se ke své prosbě vícekrát vraťte, třeba jen krátkou střelnou modlitbou. Večer si nezapomeňte toto své modlitební nasazení ověřit ve zpytování.

Praxe: Ptejte se také, co dnes naopak můžete udělat (velkého či malého, těžkého či prostinkého), abyste se projevili jako ti, kdo hledí na svět okolo sebe Božím pohledem, a nezůstávají přitom jen pasivními pozorovateli. I ohledně této praktické aplikace se pak večer ptejte, zda a nakolik jste skutečně udělali to, co bylo ve vaší moci a co jste si předsevzali.