Do nového školního roku se chci podělit o jednu modlitbu z naší modlitební knížky Paulínské rodiny. Moc se ji společně nemodlíme, ale měly bychom, neboť když se k ní prolistuji, vždy mne překvapí, jak je realistická a jak je jí třeba právě v dnešní náročné a hektické době.

Modlitba Prosba o trpělivost se nachází už mezi prvními paulínskými modlitbami. Byla pravděpodobně složena pro potřebu vyprošovat si na přímluvu a podle vzoru sv. Pavla duchovní sílu tváří tvář těžkým začátkům. Slovo trpělivost v italštině (pazienza) etymologicky odkazuje na „schopnost trpět“ (patire), tedy podstoupit a snášet osobní utrpení a především odpor a překážky, s nimiž se první členové paulínské rodiny v apoštolátu setkávali. Ať už žijete a působíte kdekoliv, ať je vám náš sv. Pavel vzorem a přímluvcem do všech svízelných situací.

Prosba o trpělivost

Svatý Pavle, který ses z pronásledovatele těch, kdo nosí jméno křesťan, stal horlivým apoštolem, a který jsi proto, aby byla známa Ježíšova spása až na sám konec země, trpěl ve vězení, při bičování, kamenování, při ztroskotání na moři a vůbec během všeho pronásledování, a nakonec jsi zaplatil do poslední kapky krve, vypros nám, abychom dokázali slabosti, soužení a neštěstí přítomného života přijímat jako projevy Božího milosrdenství tak, aby nás tyto těžké momenty „pozemského vyhnanství“ neoslabovaly, ale činily nás stále věrnějšími a zapálenějšími ve službě Bohu. Amen.