Nejen v úterý 17. listopadu 2009, ale průběžně během celého roku, si stanice Českého rozhlasu připomínají 20 let od pádu komunismu. Nyní pro vás vybírám několik zajímavých tipů, včetně audioarchívu.


Český rozhlas 1 - Radiožurnál : Stalo se před dvaceti lety je unikátní seriál, který od 16. listopadu do 29. prosince 2009 bude den po dni mapovat dění před 20 lety. S použitím nahrávek zákulisních jednání a komentáře historika Jiřího Suka vykresluje každý den vždy v Ranním a Odpoledním Radiožurnálu všechny klíčové okamžiky křehkého přechodu k demokratickému systému. Budete, mimo jiné, svědky rozčilení komunistického premiéra Ladislava Adamce i jeho taktické snahy stát se novým prezidentem, vypískání městského tajemníka KSČ Miroslava Štěpána z ČKD ve Vysočanech nebo slov Václava Havla o tom, že nechce být prezidentem. Řada nahrávek nebyla ve zvukové podobě dosud nikdy publikována. Podstatně rozšířenou verzi seriálu, s mnoha bonusy a celistvými ukázkami tajných jednání, vydává k 20. výročí listopadových událostí vydavatelství Českého rozhlasu - Radioservis na CD se 14 hodinami komentovaných dokumentárních snímků. Autorem pořadu je Marek Janáč.

Český rozhlas 2 - Praha pokračuje ve svém dokumentárním cyklu Galerie 20 - speciálním projektu, který celý podzim mapuje významné osobnosti české scény. V 8.05 hod. zařadil do programu "Střípky z Galerie 20". Zajímavý je projekt Nejsme děti aneb deset dní, které otřásly Československem. Dokumentární pásmo autorů Ivana Rösslera a Ivana Holečka vzniklo v prosinci roku 1989. Události tak zvané "sametové revoluce" byly v té době velmi čerstvé, lidé plni ideálů a představ o možnosti svobody a změny. Dan Moravec oslovil po dvaceti letech náhodnou skupinu těch, kteří bilancují uplynulou dobu polistopadového vývoje. Srovnání pocitů a nálad tehdy a teď. A zajímavé srovnání.

K 20. výročí svržení komunistické diktatury připravil Český rozhlas 3 - Vltava původní rozhlasový seriál Jana Vedrala (můj profesor z DAMU:-) Xaver. Seriál byl inspirován bizarními životními osudy nechvalně známého rozhlasového normalizátora Miroslava Mráze. Režie se ujal Petr Mančal (můj spolužák a kamarád:-), dramaturgem je Hynek Pekárek. Titulní roli ztvárnil Tomáš Töpfer, dále účinkují Hana Maciuchová, Bára Hrzánová a další. První díl sedmidílného seriálu odvysílá Vltava 17. listopadu ve 21.30 hodin.

Český rozhlas Rádio Česko chystá na úterý 17. listopadu monotématické vysílání. Nabídne mimo jiné zajímavé rozhovory. V 9.05 hodin s H. D. Genscherem, s biskupem Václavem Malým v 10.05 hod. a od 14.05 hod. uslyší posluchači Václava Havla.

Český rozhlas 6 v rámci svého speciálu Dvacet let demokracie odvysílá v sobotu 14. listopadu kontaktní pořad kontaktní pořad Volejte šestku na téma: Zlepšil se život pro roce 1989? V úterý 17. listopadu pak již tradičně zazní v 18.10 hodin Názory a argumenty - Debata u kulatého stolu Českého rozhlasu 6: Dvacet let od listopadu 1989 a v 19.30 hodin se bude v rámci Hovorů na bělidle diskutovat na téma "Jak se za posledních 20 let (ne)změnilo postavení českých žen v politice".

Speciální stanice Český rozhlas Leonardo zařadila do svého programu 17. listopadu mimořádně historický magazín Zrcadlo - v 9.00 hodin na téma: utajovaná obrana železné opony. 17. listopad 1989 - den předtím, jak se připravuje "sametová revoluce"? Naši sousedé aneb proč jsme byli posledním pilířem železné opony? Vzpomínky pamětníků z obou stran barikád. Ve 14.00 hod. se pak bude Třetí dimenze věnovat "Ztrátě důvěry" - sociologický pohled na společenské instituce v uplynulých dvaceti letech.

Že nemůžeš poslouchat v reálném čase? Neva, spoustu věcí najdeš už teď zde: http://www.rozhlas.cz/17listopad/zvukovyarchiv