Svět viděný z Říma
(každodenní zdroj informací o křesťanství v 7 jazycích)

Patříš mezi ty, co se nedají/nechtějí dát oblbovat zprávami v českých médiích, když informují o dění v církvi; když se leckdo považuje za odborníka na posuzování a odsuzování událostí, o kterých moc neví a leckdy ani netuší souvislosti? Chceš číst originály a ne se spoléhat na upravené citace? Rád by ses dozvěděl(a) to, o čem se u nás nemluví? Chceš vidět život v církvi nezúžený jen na skandály? Rozšířit si obzory a vyjít z české, středoevropské či evropské zahleděnosti a zjistit, jak žijí křesťané v Asii, Africe či v Latinské Americe?

Pokud odpovídáš „ano“, určitě víš, kde v českém jazyce nalézt informace (můžeš ty odkazy také vložit do komentářů k službě dalším). Pokud ovládáš některý z těchto jazyků: španělština, angličtina, francouzština, němčina, portugalština, italština a nebo arabština, zvu tě ke kliknutí na www.zenit.org, server, který každý den přináší informace z těchto oblastí:

 

* Všechny proslovy, cesty a další aktivity papeže

* Události ve Vatikánu a na světové úrovni v církvi (třeba o synodě, různých kongresech apod.)

* Zprávy ze světa (ve vztahu ke křesťanství, např. o pronásledování křesťanů v Indii)

* Rozhovory s muži a ženami církve, s osobnostmi ze světa politiky a kultury

 

* Příspěvky na aktuální sociologická, politická a náboženská témata (zvl. bioetika, rodina, sociální spravedlnost a náboženská svoboda).

 

Tento projekt vznikl v roce 1997, jedná se o dílo mezinárodní katolické agentury při neziskovce Innovative Media Inc. (N.Y. USA), která se zaměřuje na zprostředkování pravdivých informací souvisejících s životem katolické církve a křesťanů celého světa prostřednictvím internetu. Posláním Zenitu je podpora křesťanské kultury v nejširším slova smyslu.

 

Informační servis je na profesionální úrovni, ale je přístupný všem. Lze si zdarma „objednat“ zasílání zpráv: denně a nebo jednou týdně ve zvoleném jazyce. V roce vzniku bylo 40 tisíc odběratelů, dnes je to něco přes 450 tisíc.

 

Je to nyní na tobě, zda chceš zůstat v dnešním světě médií neinformovaným křesťanem!

 

PS: Nemám profesionálně nic společného se Zenitem, patřím jen k jeho odběratelům. Sama jsem si na začátku dávala pozor, jaké informace přináší a nakolik mohu důvěřovat. Teď ho doporučuji i dalším, kteří dokáží „používat i vlastní hlavu“, ale vědí, že to samo o sobě nestačí.