Jsme to jen my, komu se stává, že málem zapomene na začátek adventu, když padne ještě do listopadových dnů? Co si to nepřiznat, nám se to už párkrát málem stalo, najednou byly první nešpory první neděle adventní a my ani nevěděly jak!

Proto tento List věnujeme blížícímu se adventu (zatímco kolem nás a ve světě to vypadá, že už skoro začínají Vánoce), aby nikomu z vás tento vzácný čas neutekl. A že se u vás nekonají roráty anebo že nemáte možnost na ně pravidelně chodit? Máme pro vás tip na adventního průvodce – knihu od naší spolusestry Anny Mátikové:

 

Advent je doba, kdy člověk zaměřuje svou pozornost na dary a dárky. Zabývá se dary, kterými by chtěl potěšit své blízké, ale zajímají jej též dary, po nichž sám touží. Avšak zatímco v adventu se dary a dárky balí převážně do barevných papírů, papír této knihy má zcela opačný cíl: Nikoli zabalit, nýbrž rozbalit dary Božího slova, jež po celý advent štědře naděluje mešní liturgie. Stránky této publikace chtějí poukázat na to, jak Bůh všestranně pečuje o naše dobro, a nabídnout několik podnětů, jak lze s Boží terapií konkrétně spolupracovat. Boží slovo v adventu doslova oplývá dary Boží milosti. Naše uši ale bývají natolik uvyklé náboženskému žargonu, že posloucháme, a neslyšíme – proto chce tato knížka záměrně provokovat pojmoslovím, jež není typické pro běžnou náboženskou mluvu, a operuje pojmy jako léčba, terapie, rehabilitace, medikamenty, výživa, vitaminy a podobně.

 

Kliknutím SEM si můžete zdarma stáhnout úvod a zamyšlení pro čtyři adventní neděle cyklu A, tedy pro tento rok.

 

Sestra Anna, přestože nyní dokončuje doktorát na Papežském biblickém institutu v Římě, natočila rozhovor pro „Knihovničku Radia Proglas“. V něm vám vysvětlí, jak kniha vznikla a jak vnímá dobu adventní s tím, co nám v ní Boží slovo nabízí (ale k čemu nás překvapivě vůbec netlačí!)   Klik na  ROZHOVOR

Kniha k objednání na našem domovském e-shopu: https://www.paulinky.cz/adventni-kura-pro-dusi/

 

Tomuto titulu se věnovala také autorka pořadu „Vezmi a čti“ Kateřina Lachmanová. Zdůraznila v něm krom jiného, že jde o „solidní komentář k Božímu slovu“ a „pomůcku, jak prožít exercicie všedního dne“.