Každý den mi chodí varování od některých horlivých křesťanů s různými fake news, někteří se zase ptají, zda tomu mají věřit, protože tápou. Ale pro jistoru to dál sdílí. Ani já nejsem expert, proto hledám dobré zdroje informací a držím se učení církve a aktuálního hlasu biskupů (ne jednoho, ale jejich společného hlasu v biskupských konferencích). 

Neřeším takové ty nesmysly o Sorosovi, Gatesovi a já nevím, co ještě dalšího obíhá mezi lidmi. Samozřejmě pro mě bylo otázkou, jak se mají nové vakcíny k tomu, že používají buňky z potracených plodů. Co to přesně znamená, je to pravda, a jak na to reagovat? 

Tenhle obrázek stručně shrnuje základní informace. Je to z institutu https://lozierinstitute.org

Profil toho institutu vypadá dost důvěryhodně. Nechávám na vašem dalším zvážení. 

Na totéž téma česky, a postupně i na další nejasnosti, odpovídá na své zdi na FB Jan Konvalinka (jinak pravidelně na ČRo). Ze všech odboríků, kteří od jara vystupují v médiích, tenhle zůstal konzistentní ve svých odpovědích, včetně toho, že přiznal, že něco neví nebo se ještě neví dostatek. Pro někoho může být zajímavá informace, že kromě toho, že je vědec, tak je i farník od karmelitánů v Liboci. 

 

Zde jeho odpověď:

Krátká verze: žádná vakcína neobsahuje ani jedinou buňku z potracených lidských plodů.

Dlouhá verze: existuje mnoho typů vakcín proti virům nebo bakteriím. V dalším textu budu psát o virech, ale pro bakterie platí v podstatě totéž. Dříve se vakcíny většinou připravovaly ze živých, ale oslabených virů, které vybudí imunitní odpověď organismu, ale nezpůsobí nemoc, nebo rovnou z umrtvených, zcela inaktivovaných virů. V posledních desetiletích se stále více přechází na očkování pomocí takzvané rekombinantní vakcíny: neočkuje se celým virem, ale jen jedním jeho proteinem, zpravidla tím, který se nachází někde na povrchu viru, na který reagují buňky imunitního systému. To je samozřejmě mnohem bezpečnější, protože tělo už s pathogenem při očkování vůbec nepřijde do styku, a omezuje to výskyt nežádoucích vedlejších účinků. Tyto proteiny se připravují za použití technologie, vznešeně nazývané "rekombinantní DNA": vložíme do laboratorně ochočené bakteriální nebo savčí bunky gen pro příslušný protein , a necháme ji, ať ho pro nás vyrobí. (Připomínám, že touto technologií se už mnoho desítek let připravuje mj. veškerý insulin, který zachraňuje životy milionů diabetiků na celém světě).

Některé proteiny musíme připravovat přímo v lidských buňkách, a tady máme problém, protože běžné lidské buňky se v laboratoři normálně nemnoží neomezeně. Právě proto už před desítkami let vědci vytvořili řadu nádorových nebo embryonálních buněčných linií, které se pro tyto účely používají. Například u mne v laboratoři běžně používáme pro studium rekombinantních proteinů buňky známé pod zkratkou HEK (human embryonal kidney cells), jejichž předchůdce opravdu někdy začátkem 70. let někde v Holandsku isolovali z lidského plodu. Spousta experimentů se dělá na HeLa buňkách, což je zase linie, která vznikla z buněk odebraných před sedmdesáti lety z nádoru děložního čípku paní Henrietty Lacksové, matky pěti dětí. Vedle toho se používá řada buněčných linií pocházejících z hlodavců nebo opic. Ty se po desetiletí množí v laboratořích a pracují s nimi tisíce vědců z celého světa, mj. i při vývoji vakcín.

Čili: vakcíny žádné buňky potracených lidských plodů neobsahují. Není vyloučeno, že u některých z nich bylo v průběhu výroby použito buněčné linie, jejíž pramáti před tisíci generací byla lidská embryonální nebo nádorová buňka. Nebo buňka šimpanze. Jestli s tím máte problém, budete se muset vzdát nejméně poloviny moderní medicíny, včetně nejúčinnějších protinádorových léků. Já bych to nedoporučoval.

 

Jinak jsem si všimla, že biskupové USA nebo i Slovenska už k tomu vydali prohlášení. O českém zatím nevím, můžete mi napsat, až bude a já ho doplním. Ameriští buskupové mají důležitý morální apel v téhle souvislosti.

https://www.usccb.org/.../us-bishop-chairmen-pro-life-and...

https://www.kbs.sk/.../stanovisko-konferencie-biskupov...

 

Poprvé na mém blogu nedovoluji komentáře, nejsem on-line přes den (zvl.ores váš český den), a nechci, aby se to tu zahníznilo odkazy na další "zaručené zprávy" s ohledem na ty, kdo všemu věří jen proto, že je to na křesťanském webu. Ale klidně na můj blog můžete odkazovat  a komentovat to. Já k věci víc (pokud nebudou nové informace) nepotřebuji vědět a diskutovat také víc nepotřebuji. Pokud máte něco, co fakt bych měla přidat do tohoto textu, pošlete mi to ve zprávě. Třeba ten odkaz na ČBK, pokud existuje.