Zřejmě i v ČR vidíte záběry z ulic amerických měst, kde eskaluje násilí. Fotografie vyrabovaného a zataraseného knihkupectví od našich sester z Chicaga jsem sdílela na svém profilu na fb, máme domy v centru, týká se to i nás.

Nevím, nakolik vidíte i pokojné protesty, které k tomu patří též. A k nim se připojuje i církev/církve, už v neděli jsme dostali pastýřský list od našeho arcibiskupa v Bostonu. A jinde to bude podobné. A samozřejmě jsme byly všechny zasažené tím, co se stalo na počátku těch protestů. Některé sestry to video zachycující umírání Georga Floyda viděly a v ten den nemluvily. Já to vidět nechtěla, ale slyšela jsem zvuk. Poslední slova před smrtí byly "Mami, mami, mami...". A předtím "nemůžu dýchat". Z toho se pak stal slogan, který vyhnal lidi do ulic. Mnoho z nich už dlouho, po celý život, nemohou dýchat...

Já si myslela, že z hodin dějepisu vím dost a že USA je zemí svobody a tak už je vše ok. Když se ze v únoru slaví měsíc věnovaný právě událostem boje za svobodu, do popředí se dostávají důležité osobnosti z řad černého lidu, jsou různé výstavy, besedy..., přišlo mi to trochu navíc. Proč tak prosazovat něco, co je samozřejmostí. Ale jak se ukazuje, není. Hranice v srdcích a myslích lidí pokračují a čím jižněji jedete, tím je to prý horší. 

 

Odkazuji na tři filmy. Jsou to jediné tři filmy, které jsem k této tematice viděla a tak si nečiním žádný nárok, že neexistují lepší nebo vhodnější. Nejsou to dokumenty! Teď se mi docela dobře hodí k tomu, abych na nich ilustrovala, kudy se americká společnost ubírala. Nechtělo se mi věřit, že ve 20. století tohle bylo ještě možné, že v době, kdy se lítalo do vesmíru, měly černoši ještě svoje záchody oddělené a že v době, kdy jsem už chodila do školy, stále se ještě dělo bezpráví jen pro barvu kůže. A události těchto dní ukazují, že stále ještě nejde jen o "minulost". Naopak. 

Vím, že existují i s českými titulky, možná některý z nich byl i v oficiální distribuci. Všechny jsem našla zmiňované na csfd.cz

 

Ten posledni a nejdůležitější je ode dneška zdarma k vidění. Třeba území USA. To je ten film, na který jsem zvlášť upozorňovaa. Pokud je to omezeno jen na USA,  tak když si stáhnete verzi s českými titulky (nebo je možné i s dabingem?), tak je to skoro stejné (poprvé v životě vyzývám ke stahování na černo!), vim, že to je ke stažení.

 

A než se začneme pohoršovat nad těmi hroznými Američany, zahleďme se do našich srdcích. Je tam všechno v pořádku: žádné předsudky ani žádná nenávist?

 

O cestě z otroctví ke svobodě: Harriet (česky stejně)

 

O cestě od segregace ke "svobodě":  Hidden Figures (česky jako Skrytá čísla)

 

O cestě bez otroctví a bez segregace, ale stále ještě ke svobodě: Just Mercy (Obhájce nevinných)