Dlouho jsem žádný blog nenapsala. Chystala jsem se nyní před volbami, ale nakonec jsem našla příspěvek, který mi podstatně ušetřil práci. Dovoluji si ho převzít z facebooku od člověka, který je spíše na můj vkus konzervativní (to jen, že nejsme ze stejné sociální bubliny), ale s tímhle sesumírováním mě skvěle pomohl. 

Ilustrační obrázek jsem sebrala jinde. Tím tedy jasně dávám najevo, kudy se ubírá má volba (v 1. kole jsem Drahoše nevolila a není to můj kandidát, z něhož bych byla nadšená). Ale z toho porovnání pro někoho může plynout jiná volba...

Porovnání, v čem jsou na tom stejně a v čem se liší prezidentští kandidáti.

Drahoš = Zeman
* Přijímání ekonomických migrantů – oba proti; Drahoš: azyl v první bezpečné zemi. Zeman: válečný konflikt sám o sobě není důvodem pro udělení azylu
* Euro – oba pro; Zemana strach z přijetí je iracionální. Drahoš netlačit proti vůli většiny.
* EU – oba pozitivní s výhradami.
* NATO – oba pro.
* Adopce dětí homosexuálními páry – oba preferují klasickou rodinu, oba připouští, že taková adopce je lepší, než děcák. Hetero páry mají mít přednost. 
* Benešovy dekrety – oba to vidí jako uzavřenou záležitost.
* EET – oba spíše pro.
* Regulační poplatky ve zdravotnictví – oba proti.
* Progresivní zdanění – oba pro.
* Vztah k minulému režimu – zhruba nastejno – Zeman vstoupil do KSČ v roce 68, v roce 70 vyloučen. Drahoš nikdy nebyl členem KSČ.

Drahoš X Zeman
* Referendum o setrvání v EU a NATO – Drahoš je proti referendu. Zeman je pro referendum, sám by hlasoval pro setrvání.
* Zákaz kouření v hospodách – Drahoš pro. Zeman proti, zakázal by kouřit v blízkosti dítěte.
* Legalizace konopí – Drahoš pouze pro lékařskou potřebu. Zeman je proti legalizaci, téma nevnímá jako důležité, přiznává, že se v něm neorientuje.
* Prezidentské pravomoci – Drahoš dostatečné, Zeman by je rozšířil.
* Transparentnost kampaně – Drahošův lehce dohledatelný. Zeman nestandardní – billboardy Přátelé Miloše Zemana, letáky Jaroslav Třešňák. 
* Politická kultura – Drahoš menší charisma, větší slušnost. Zeman prokazatelně rozdělil společnost.
* Kampaň – Zeman se neúčastnil debat, což je nefér. 

Zeman: větší zkušenosti v politice, lepší řečník a má větší charisma.
Drahoš: zkušenosti s politikou a vedením z doby vedení AV – příspěvek od státu v době jeho působení rostl; AV má rozpočet v řádu miliard. Lepší zdravotní stav (výhled na 5 let!)

Prezidentský úřad:
* Jmenování profesorů: Drahoš – je to záležitostí akademické obce; Zeman je to záležitostí prezidenta.
* Zahraniční politika: Drahoš – plně v rukou vlády. Zeman vedl vlastní (uznání anexe Krymu). U drahoše lze očekávat menší orientaci na Rusko a Čínu.
* Milosti a amnestie – oba proti amnestiím (jen vážná nemoc apod.); Zeman porušil slib a udělil milost Jiřímu Kajínkovi.
* Zveřejňování platů hradních úředníků - Drahoš pro; Zeman proti.
* Vyznamenání – Drahoš chce málo; Zeman hojně. 
* Sestavení vlády – Drahoš je o poznání méně vstřícný Babišovi a jeho oligarchickému způsobu vlády. Trestně stíhaného člověka by premiérem nejmenoval.