Ikdyž v rubrice "listuji našimi knížkami", jde o listování filmem... Přináším recenzi na film, který před konáním diecézek, blahořečením Jana Pavla II. a před WYD v Madrinu je dle mne dobrým tipem na společný filmový večer!

KAROL, Odvaha otce Karola

Velmi zvláštní animovaný film o Karolu Wojtylovi, kterého svět posléze poznal jako papeže Jana Pavla II. ... Další recenze na jeden z našich filmů, který ač se zdá být určen pro děti (jak tomu bývá u animovaných filmů), je o mládeži a pro mládež.

Pokud se na vysoké škole mluví o nějakém filmu, asi nikdo nečeká, že to bude animovaný film, a navíc o bývalém papeži. Navíc, když má film animaci na dnešní dobu nijak slavnou, jakou jsme viděli v počítačových hrách před zhruba sedmi lety nebo u prvních soudobých španělských animovaných filmů.

Síla tohoto filmu tkví v něčem jiném - a to tak, že na animaci člověk rychle zapomene. Má totiž vtipný a velmi dobře postavený scénář. Nejenom, že dokáže v podstatě nenásilně načrtnout atmosféru doby v tehdejším Polsku (film začíná rokem 1949, i když se vrací sem tam o dvacet let zpět nebo posléze dopředu).

Využívá jak obecně známých, tak méně známých informací (tušili jste, proč komunistická strana projektovala byty tak, jak byly nakonec i postaveny?), navíc charaktery postav jsou poměrně uvěřitelné, nesklouzávají třeba k laciné karikatuře, jak by se u komunistických představitelů lacině nabízelo. Ta atmosféra strachu, obavy cokoliv říct, je zkrátka z filmu patrná.

Pokud jde o samotný příběh, velmi chytře nám představí v úvodu čtyři mladé studenty univerzity, s nimiž se Karol Wojtyla seznámí za mírně dramatických okolností, a s nimiž se pak přátelí celý život a snaží se jim pomáhat. Právě na obyčejných osudech těchto lidí (dívka například otěhotní, aniž by se vdala, otec je neznámo kde) sledujeme vývoj Polska v poválečných letech, i to, jak na tyto změny reflektuje katolická církev, zde prezentovaná právě v postavě budoucího papeže.

Přitom náboženství je sice nosným tématem filmu, ale překvapivě je až druhým v pořadí. Právě odboj proti komunistické straně, obyčejné osudy obyčejných lidí v té pokřivené době dávají vyniknout mnoha emocím a dramatickým situacím, lépe, než jsem doposud viděl u mnoha hraných filmů na podobné téma. Přirovnat by se svým vnitřním nábojem a napětím dal snad jedině k vynikajícímu českému Hřbitovu pro cizince.

Přestože jde o animovaný film, a o velice prostou počítačovou animaci, nejde moc o film určený dětem. Asi by toho moc nepochopily. Pro to, abychom však nezapomněli, jaké hrůzy se děly, jaká byla zásluha papeže Jana Pavla II. na svržení komunistického režimu, je však film velmi dobrým mementem. Mementem, které se nevyhýbá ani ožehavým tématům, třeba okolo papežovy nemoci.

V závěru filmu jsou ještě vsunuty skutečné reálné záběry papeže z jeho apoštolských cest, což je myslím dobrý nápad, který jen dotvoří už tak pečlivě budovanou výstavbu příběhu.

Jan Lipšanský, autor této recenze své recenzuje na DVDextra.cz.

"Fotky z natáčení" zde.

Těžko mi bylo vybírat jednu jedinou ukázku... Musíte to vidět celé a dáte mi zapravdu:-)