Následující text je jednou z pracovních variant mého článku pro In!. Je sice psán pro holky, ale pánové ho smí číst také. A to, co bylo náročné pro "menší čtenářky", to redakce pokrátila. Já to zde nechávám...

Plavba do Přístavu velikonoční radosti (pokračování ze včera)


Jsi teprve nováčkem na takové plavbě? Mám pro tebe ještě několik „fíglů“, jak konkrétně a smysluplně doplout k cíli:

Vzpomeň si, jakými předsevzetími sis naplnila zavazadlo vloni? Byla nad tvé síly anebo beze smyslu? Letos buď moudřejší a vol lépe. Je to jako naložit si příliš těžké a nepotřebné věci do zavazadla a pak s ním škobrtat po nástupním můstku a nechat si loď uplout.
Co si třeba o tom popovídat s kamarádkou. Pomožte si najít, jak prožít půst. A pak se i podporujte se navzájem. Třeba se spolu i přihlaste na duchovní obnovu pro mládež. Nemáš-li ve své blízkosti kamarádku, obrať se na někoho z rodiny, komu důvěřuješ, anebo si o tom (je-li to možné) popovídej s knězem. Nebudeš tak na širém moři sama.


Ke každé plavbě je třeba mít správné mapy: s Biblí nikdy směr neztratíš! Doma se vrať k tomu, co se čte o nedělích při mši. Také duchovní knížka tě může povzbudit a správně nasměrovat.

Především nikdy nezapomeň být v „radiovém spojení“ s Ježíšem! Jen díky němu nebude tvůj půst přehlídkou vlastní dokonalosti ani „depkou“ z toho, že to „zase už nezvládáš“. Není smyslem dosáhnout postního rekordu, důležitější je spoléhat se na Ježíše s láskou a ne se sebezáporem a se zachmuřenou tváří.

Údržba chodu lodě, aby se něco během plavby nezvrtlo či nezaseklo: každé ráno si připomeň, že i tento den chceš prožít dobře. Večer se kratince zamysli nad uplynulým dnem. Poděkuj za okamžiky, kdy jsi s Boží pomocí kormidlo nepustila a nechala ses vést správným směrem. Popros o odpuštění tam, kde ses spolehla jen na sebe a tvou loď strhl vítr pokušení a nelásky v tvých úmyslech, slovech a skutcích.

Poslední finta na závěr: zaveď si palubní deník a do něho zaznamenávej souřadnice nastávajícího úseku plavby na každý postní týden (může to být i jen lístek, který si vložíš do knížky, nalepíš k nočnímu stolku apod., tak, abys ho vždy našla, ale jiní o něm nevěděli).

· Slovo Boží, které mne "chytlo" u srdce: …

· Odřeknu si toto:…

· Budu se snažit více si všímat této osoby… a pomáhat tímto způsobem:…

· V modlitbě budu pamatovat na:…

· Sama anebo s rodinou, přáteli, farností se zúčastním:…

Dobrou plavbu půstem do Přístavu velikonoční radosti!

PaulINka Andrea

ve spolupráci s mořskými vlčicemi Kikinou, Martinou, Anežkou, Terkou, Dádinkou a Mikinou