V Římě tuto neděli začala 2. synoda afrických biskupů. Na ulicích v blízkosti sv. Petra potkáte spoustu biskupů - a to i velmi mladých (tak jako je církve v Africe mladá).
Nemyslela jsem si, že první článek, který na toto téma přinesu, bude zrovna tato zpráva. Ale všimla jsem si dlouhé diskuze u dnešního výběru z blogů. Tak nabízím "jeden pohled".

 

Ghanský kardinál Turkson o prezervativech

Velkou senzaci vyvolaly včera mediální ohlasy z vystoupení kardinála Petera Turksona z Ghany na synodální tiskové konferenci. Kard. Turkson, hlavní relátor synody, se na ní měl údajně pochvalně vyjádřit k používání prezervativu nositeli viru HIV pod podmínkou zachování manželské věrnosti. Ghanský kardinál se však stal obětí manipulace a jeho výpověď byla novináři zásadně pozměněna.
Kardinál Turkson v podstatě jenom řekl, že v Africe je hlavní odpovědí na epidemii AIDS používání retrovirálních léků a také používání prezervativů. To poslední je však značně rizikové a je účinné jenom při zachovávání manželské věrnosti. Ani tehdy ovšem, dodal kardinál, nedává používání prezervativů jistotu, protože ty, které jsou vyváženy do Afriky nejsou kvalitní, bývají vystaveny vyšším teplotám a nezřídka dochází k jejich porušení během použití.

Kdyby ke mně přišel někdo, kdo je nositelem viru HIV a ptal se mne na radu, nebral bych na lehkou váhu možnost poradit mu zdrženlivost od sexu. Někteří by v takových situacích radili použití prezervativu, aby se zabránilo šíření nemoci. Ale jak již jsem řekl, v naší části světa je jejich používání rizikové.

Kardinál Turkson dodal, že používání prezervativu dává chudým falešný pocit bezpečí, který je příčinou šíření choroby. Proto zároveň vyjádřil přání, že by bylo krásné, kdyby se ohromné náklady, vynaložené na prezervativy pro Afriku, využily na zpřístupnění antiretrovirálních léků v zemích Afriky.

Převzato z Radia Vatikana.

Přesné znění na zenit.org (orig. v angličtině)

Komentáře adresovat členům biskupskému synodu.

Speciální odkaz pro ty, co umí aspoň trošku italsky: web mých italských sester Teď je tam příspěvek na téma: postavení ženy v Africe.