Kdo je nový světec sv. Damien de Veuster?


V nedeli byl prohlášen za svatého katolický kněz a misionář z Kongregace Nejsvětějších srdcí Ježíše a Panny Marie Damien de Veuster. 
Muž, kterého celý svět zná jako otce Damiána, Damiána z Molokai či otce malomocných.

Na Signálech si o něm více můžete přečíst v rubrice Co se stalo dnes.

Kniha v čj: Otec malomocných a Molokai

Toto o nem v nedeli pri kanonizaci rekl Benedikt XVI.:

Jozef De Veuster, který v Kongregaci Nejsvětějších Srdcí Ježíše a Marie obdržel jméno Damiaan, když měl 23 let, opustil roku 1863 svou rodnou zemi, Flandry, aby hlásal evangelium na druhém konci světa, na Havajských ostrovech. Jeho misionářská činnost, která mu přinášela tolik radosti, dosáhla svého vrcholu v charitě. Beze strachu a odporu se rozhodl odejít na ostrov Molokai sloužit malomocným, kteří tam žili, opuštěni ode všech; vystavil se tak nemoci, kterou trpěli. S nimi se cítil doma. Služebník Slova se tak stal služebníkem trpících a poslední čtyři roky svého života také malomocným spolu s malomocnými. Otec Damian, aby následoval Krista, nejenom opustil svou vlast, ale dal také všanc svoje zdraví. A proto - jak říká Ježíš v dnešním evangeliu - obdržel život věčný (srov. Mk 10,30).

 

Já jsem  o něm a jeho službě malomocným  viděla stařičký, ale stále silný, film. Zde z něho dvě ukázky (jeho příchod na ostrov a zkouska, kdy je vyzvan ukazat, ze se neboji a polibi hnisavou ranu mistniho "sefa" a poslední okamžiky života, kdy prave i tento Luka prijde jako posledni k jeho lozi a tak se Damianovi "splni" prani privest vsechny k Bohu).

Existuje i film novejsi - viz trailer.

 

 

 

Pro mne jsou svatí inspirací k tomu, že lze jít v stopách Ježíšových, ikdyž jsme "jen" lidé. Pokud v jeho stopách nejen jdeme, ale je to On sám, kdo vede naše kroky a Komu svěřujeme náš život a odpovídáme "ano".


Otec Damián takový jistě byl...