I kdybych byla v ČR, tak pravděpodobnost, že bych jen tak brouzdala po televizních kanálech či si pročítala program TV, je minimální. Možná, že i ty jsi na tom podobně. Ale protože mne zajímá, co se v ČR děje (ať žije ČT24!), navštěvuji občas webovku České televize.

A třeba i tento cyklus jsem tam našla. Je určen pro děti, ale třeba se i tobě bude zdát zajímavý... Už jen to, že se taková věc objeví ve veřejnoprávním médiu... Na webu je k tomu i diskuze. Jestliže jsme uměli pochválit "přenos papeže", je dobré podporovat i další počiny (zda to stojí za to, přenechávám už na tobě)-

 

Biblická pátrání

 

 

Sedmnáctidílný cyklus, který přibližuje dětským divákům základní biblické příběhy, na jejichž základě se formovala euroatlantická civilizace i kultura, připravila do vysílání Česká televize. Pořad z dílny Centra náboženské tvorby Televizního studia Brno je určený především dětem ve věku od 8 do 12 let.

Obsahem pořadu jsou epizody ze života dvou dětí, Johanky a Adama, které dostaly za úkol připravit televizní pořad o Bibli. Ve chvíli, kdy se začínají na celém projektu domlouvat, se jim ozve záhadný profesor Fridrich. Nabídne svoji pomoc a uloží dětem první úkol. Tím se rozběhne celá série pátracích výletů, kdy Johanka s Adamem hledají stopy daného biblického příběhu, a současně i odpověď na otázku, zadanou profesorem Fridrichem. Ta nakonec vede i k pochopení smyslu zkoumaného příběhu.

Pátrání děti zaveden na nejrůznější místa v České republice, ale také v Izraeli, kde se největší část biblických příběhů odehrála. Získávají informace od řady informovaných lidí – odborníků. S některými se setkávají osobně, s jinými navazují spojení prostřednictvím Adamova PDA, podobně, jako s profesorem Fridrichem.

Jednotlivé díly cyklu nabízejí základní informace o klíčových příbězích bible. To může mít vedle základního ontologického dopadu i přínos etický; děti dostávají příležitost uvědomit si souvislosti a důsledky určitých typů praktického jednání. Porozumění těmto souvislostem by ovšem mělo vyplynout z příběhů samotných, pořad se snaží vyhnout se moralizování.

Celý pořad má bohatou grafiku; znělky a předěly mají jednotnou tvář, která pracuje s charakteristickým vzhledem starých map a motivy starých zeměměřičských přístrojů. Jiný charakter pak má obrazová podoba vyprávěného biblického příběhu; kreslené ilustrace, které vytvořil významný výtvarník Jaromír F. Palme, jsou občas zpestřeny lehkou animací.

Cyklus obsahuje tyto části: Bible – kniha knih, Adam a Eva, Bláznivý Noe, Abraham - otec národů, Josef a jeho bratři, Vysvobození z Egypta, Desatero, David a Goliáš, Královna Ester, Vánoční příběh, Pokušení na poušti, Svatba v Káně, Utišení bouře, Milosrdný Samaritán, Dobrý pastýř, Velikonoce a Letnice.

Každý díl trvá 17 minut, režisérem cyklu je Martin Benc, scénáristkou Ráchel Bícová.

 

WEBová stránka pořadu i s díly, které je možno shlédnout.