Pavlovské inspirace (k dotažení v praxi)

Během léta se na mě obrátilo několik lidiček, zda nemám materiál k přípravě tábora na téma sv. Pavla a nebo nějaký divadelní text. Dávala jsem jen neurčité rady... Až mi to nedalo a ve volných chvílích jsem si začala vymýšlet a vyšlo mi z toho několik stránek s nápady k dotažení v konkrétních podmínkách. Léto už je dávno pryč, ale je tu první pondělí v měsíci, které se vPaulínské rodině vyznačuje zvláštní úctou k sv. Pavlu. Tímto příspěvkem se přidávám i já


Zde uvádím jen pár inspirací a nápadů, další naleznete na webu mých pražských spolusester (už se tam objevilo prvních sedm inspirací na spolčo – zde v textu vyznačeno červeně), stačí kliknout na link.

 

Prosím, pošlete mi nějakou zpětnou reakci a třeba i vaši úpravu. Na oficiálním webu www.svatypavel.paulinky.cz to pak může posloužit ještě mnoha dalším. (Při vymýšlení jsem měla před očima skupinu mladých, kteří se spíš již znají. Předpokládám, že animátor se alespoň trochu vyzná v Písmu; jindy je nutná i přítomnost kněze.)

S Pavlem v akci (pohybové aktivity a tipy na celo/vícedenní akce):

Pavlovi na stopě

Místo výletu nachystejte orientační běh nebo stopovanou s názvy měst a zemí, které Pavel navštívil. Na každém místě mohou účastníci najít část textu, který po složení (kdo nenajde vše, má šanci prolistovat NZ a doplnit podle něj) dá nějakou pěknou myšlenku ze sv. Pavla, jež se může ještě dál zpracovat.

Varianta pro „myslící hlavy“: na každém místě se najde část textu, který si musí zapamatovat, doběhnout k písaři a nadiktovat mu ho (např. u stanoviště 3 se nachází 3. verš hymnu na lásku: „A kdybych rozdal všechno, co mám, a pro druhého do ohně skočil, ale neměl lásku, nic mi to neprospěje.“)

 

Apoštolský výlet

O apoštolův věnec

Pavlův bobřík hladu

Vězeňská superstar


Pavel živý dnes (k reflexi, sdílení a práci ve skupině o jednotlivých setkáních):

Big love aneb Profláklé svatební čtení

Přečtěte si 13. kapitolu z 1 Kor, kde je Pavlova velepíseň na lásku. Zkuste ji „přeložit“ do jazyka teenagerů a do konkrétních situacích, ve kterých žijete. Udělejte tak ve dvou skupinách a pak se podělte, co vám vyšlo (jednu variantu jsem už dostala od spolča z Uherského Brodu!).

 

Má cesta do Damašku

Silas a Lýdie z naší farnosti

Pochvala a povzbuzení

Theofilovi 22. století

Čtení z Prvního listu…

Kdo najde víc

Dary

Výzbroj sv. Pavla

Nebalamutíš nás?!

Ježíš a Pavel: shoda čistě náhodná?

Kdo jsem?

Nad filmem a Písmem: Zakupte/požádejte vašeho kněze o zakoupení DVD Po stopách apoštola Pavla, na webu jsou k už materiály ke stažení s inspirací, jak pracovat s materiálem. (Tohle není reklama, tohle je fakt ten nejlepší tip ze všech ostatních, co tu uvádím!)


Nejen Pavlovy mozoly, ale i duše (k modlitbě a společně prožité liturgii):

Napiš svou píseň či modlitbu

 

Např. s pomocí breviáře (často bývají jako kantikum místo žalmů) vyhledejte v pavlovských listech kristologické hymny (Fil 2,6-11 – 1. týden neděle 1. nešpory, Ef 1,3-10 – 1. týden pondělí nešpory, Kol 1,3.12-20 – 1. týden středa nešpory). Bylo by dobré, aby někdo zkušenější pomohl rozkódovat text (nebo se podívejte do komentářů, které český katolický překlad uvádí). Přemýšlejte, kdo je pro každého z vás Ježíš Kristus a další osoby Trojice a zkus si napsat nějaký podobný „hymnus = píseň“ a nebo modlitbu.

 

Síla modlitby a odpuštění

Zřeknutí se zla

Zákon a svoboda

 

S Pavlem do misijního terénu (pár tipů k oživení farnosti i evangelizaci vašeho okolí):

Misijní kreativita

 

Vyberte několik kratších citátů z pavlovských listů a ty vytiskněte na barevný papír; srolujte a navlékněte nastříhané brčko jako prstýnek. Slovo můžete nabízet v neděli po mši před kostelem, nechat volně položený košík v kostele či na jiném místě, kde ho najde i někdo, kdo normálně do kostela nechodí. (Zájemcům mohu emailem poslat vzor s vybranými 16 citáty – stačí jen vytisknout a nakopírovat.)


Nonstop čtení

Přepisování pavlovských listů

Nezávislák

Tipy pro Pavla

Neznámý bůh (Sk 17,16-34)