3. a 4. tyden adventni v liturgii Slova

Tentokrat jsem prolistovala stranky meho diare nejen za uplynule dny 3. adventniho tydne, ale poposla jsem i trosku napred a to az do 24. 12.
Tim take koncim: se psanim "instantnich osobnich meditaci" do blogu, do meho diare samozrejme ne. Nemam na to patent a tak mi jen udela radost, budes-li treba ty pokracovat: at uz jen ve svem tajnem sesitku a nebo i zde na blogu.

Jako treba jedna Signalacka (16 let), ktera mi poslala a svolila se zverejnenim, tohoto uzasneho vzkazu (uzasneho, protoze to bylo cilem mych drobnych meditaci):
Bible je fakt super vec...konecne jsem si urcila cas, kdy mam cas na Boha a na cteni... Hodne mi to pomaha, vzdycky u toho dost nacerpam... A na tyhle chvile se vzdycky tesim, i kdyz to ze zacatku nebylo jednoduche. Jinak se teda modlim rano a ze zacatku to bylo teda hardcore to vstavani:-D ale ted uz je to pohoda.

PO (Mt 21,23-27)
Jakou autoritou ke mne promlouvas - mi mluvis do zivota? Autoritou Stvoritele k svemu stvoreni, autoritou lasky...

UT (Mt 21,28-32)
Muj Pane, prichazim k tobe, ne protoze si to zaslouzim pro svou dokonalost, ale protoze te potrebuji v me nedostatecnosti a hrisnosti.

ST (Mt 1,1-17)
V tom desne dlouhem a "nudnem" rodokmenu mi dnes poprve zaznela "mantra" Bozi pritomnosti v lidskych dejinach.

CT (Mt 1,18-24)
Neboj se Josefe... Andreo, Radko, Jirko, Petře, Deniso, Vítku... přijmout Boží plán, jenž se začal naplňovat v Mariině životě a skrze Ducha svatého je oznamován i mně, i tobě, ... it's easy, Emmanuel je Bůh s námi.

PA (Lk 1,5-25)
Boha a jeho milost nezastavi fyzicka sterilita a nebo pokrocily vek, ale ani ve sve moci nic nezmuze tam, kde chybi nadeje a vira, kde je sterilni srdce a vekem zazite stereotypy zivota v sobestacnosti bez Boha.

SO (Lk 1,26-38)
Jaké štěstí, že Bůh poslal anděla k Marii, té obyčejné puberťačce (jakých i tady na Signálech je minimálně věkem spousta podobných)!
Nekladla filozofické ani faktické námitky, nehandlovala co za to, nevymlouvala se, že nejprve musí dostudovat, najít práci, s Josefem sepsat svatební smlouvu a nestanovila žádné podmínky Bohu... Pane, střez mé srdce stále mladé jako bylo srdce dívky Marie!

NE (2 Sam 7,1-5.8b-12.14.16)
Už zase chci Bohu stavět dům: usadit ho do pouček a zákonů, vyjasnit mu, jak se věci mají a co je jeho povinností, ukázat mu, jak to s ním myslím dobře a jak jsem dokonalá. Zkrátka mít Boha v hrsti. Ale je to Bůh, kdo jediný mi dává vcházet a bydlet ve svém domě, kdo touží učinit si ze mne svůj chrám a ve mně přebývat.

PO (Lk 1,46-56)
V dnesnim Mariine Magnificat mi zazniva chvala vsech zen Stareho Zakona. Bozi moc a slava se projevila na nich, ale jen na Marii v plnosti. Chci v te linii pokracovat i dnes a spolu s nimi volat: Velebi ma duse Pana, ze mi ucinil velke veci...

UT (Ml 3,1-4.23-24)
Slova o vyslani Eliase jeste pred tim nez prijde Pan, jsou poslednim zvonenim pred Noci Boziho narozeni i Boziho prichodu, jak pro ty, kdo pred sebou videli Jana Krtitele - "noveho Eliase", tak i dnes pro mne: Pan posila sve svedky, dava sve slovo... aby se me srdce obratilo a az znovu prijde, aby prisel "do sveho".

ST (Lk 1,67-79)
Zachariasuv chvalozpev v novem svetle: nejprve chvali Boha za to, co ucinil v minulosti a pak se obraci v nadeji do budoucnosti. Za co ja mohu vyzpivat diky a co ocekavam od budoucnosti?

I kdyz ja tedy koncim, rozhodne ti doporucuji - pokud jsi prisel/a na chut Pismu, ktere ma kazdy den co rici i do zivota normalniho cloveka, abys sledoval/a E-nedeli s e-vangeliem on-life. (Vis, ze si je lze "objednat" k zasilani mailem a to dokonce i v takovem formatu, ze ho lze tisknout a vyvesit u vas v kostele?)