Svitilnou pro me nohy je tve Slovo...

Od 5. 10. do 11.10. skoro 139 hodin bez preruseni a jakychkoliv komentaru je v Rime ctena cela Bible - v souvislosti s biskupskou synodou O Bozim slove, ktera prave tuto nedeli byla zahajena. Deje se tak po vzoru nekterych mest ve Francii ci v Italii (treba jednou tomu tak bude i v CR?!).

Cteni probiha v Bazilice sv. Krize Jeruzalemskeho (titularni bazilika naseho otce kardinala). Po 8 minutach se stridaji ti, kdo se zapsali do seznamu na internetu (totalne obsazeno jiz dlouho dopredu), jedinym oddychovym momentem jsou zive hudebni predely, ktere pusobnost Boziho slova prodluzuji do osobni meditace. Cteni zahajil papez, ucastni se i zastupci nekatolickych cirkvi i nasi "starsi bratri ve vire" (ti ovsem nectou v kostele).

Nejde jen o to prijit a precist, ale  byt pritomni: zastavit se, zaposlouchat se, ponorit se do Bozi reci lasky k cloveku... Bazilika je plna a i venku je velka obrazovka pro ty, co prochazi okolo a nebo i zamerne se tu zastavi (dokonce byla zrizena specialni zastavka autobusu:-)

U nas v komunite bezi jedna televize stale naladena na tomto programu a tak kdokoliv kdo prochazi po chodbe, muze se na chvili zastavit. Pro ty, co se chteji pridat k cetbe doma, bezi vzdy titulek, v jake knize se prave cetba nachazi. (Rano byli akorat v Prvni kralovske - v casnych rannich hodinach cetly i nase sestry z generalniho domu). V patek pujdem doprovodit jednu divku z Coma. Prijede kvuli tomu az od hranic se Svycarskem, tak pak doplnim i nejake osobni postrehy primo z "mista cetby".

Odkaz na italsky web

Primy prenos - prvni a posledni hodinu - davala RAI UNO, tedy hlavni televizni kanal. Nyni je mozne sledovat 24 hodin denne na RAI - EDU2 a nebo take na internetu - klikni na: Guarda la diretta.

Ikdyz nerozumis italsky, pokud kliknes na: Guarda i ritratti dei lettori, ukazou se ti tvare tech, kdo jiz cetli. Uplne obycejni lide i ti vice znami, mladi, stari, jedinci i rodiny, hezci i mene sympaticti na prvni pohled, kardinalove, seminarosti, sestry, laici...

Vsechny vsak oslovilo Slovo Bozi a fakt, ze v "pritomnosti autora" (tak to rekl Roberto Benigni - viz Youtube), znamy italsky herec, jemuz pripadl tezky ukol cist tu cast, kde jsou vyjmenovano kdo koho zplodil a kolik mel synu a let a kdy zemrel - precetl to uchvacujicim zpusobem) mohli cist z jeho dila.

Pokracovani s cisly i osobnim svedectvim najdes zde

Rozhovor s Veronicou, ktera prijela cist zde

Fotky

Zaznam cetby papeze Benedikta XVI. vlozen do prispevku z 14. 10.