Další 2 „téměř neskutečné“ nabídky pro poutníky po stopách apoštola Pavla v Římě (platí jen pro jubilejní rok)

 

 

Již několik týdnů slyším hlasy mladých lidí z dosud neobývaného domu našich bratří paulínů. Že by přestěhovali jejich noviciát do Říma? Kdepak: dali k dispozici jednu ze svých budov pro poutníky po stopách apoštola Pavla v tomto jubilejním roce.

Ubytování pro poutníky kousek od Baziliky sv. Pavla za hradbami (cervene je zaznacena aktualizace)

Není to hotel: pokoje (s 1 – 3 lůžky celkem pro 52 osob) jsou zařízeny jednoduše, několik sprch a toalet najdete na chodbě. K dispozici jsou ručníky i povlečení.

Cena za ubytování stanovena není – je to „offerta“. Šla jsem na výzvědy a zjistila, že v okolí ostatní řeholní domy či levné hotely začínají na 45 eurech za noc a snídani. Z mé zkušenosti vím, že ze známosti se může podařit dostat se na 30 euro za noc bez snídaně. Držte se! Offerta je opravdu „volná“ - pro představu turisty ze zemí, kde není euro, mi řekli, že tak nějak mezi 20-25 euro je slušná částka.

Aktualizace spociva ve sdeleni, at si "poutnici z vychodu" nedelaji hlavu ani s 20 eury, ze staci jeste i neco mene (pro srovnani: poutni dum Velehrad nabizi noc se snidani za 15,50 euro).

Kdo má zájem o stravu, tak za den 17 euro (můj oblíbený převod = 6-9 středních zmrzlin) ji lze objednat: snídaně – oběd – večeře. Lze domluvit třeba jen snídaně. Ptala jsem se, zda je nějaká kuchyňka pro ty, co si chtějí sami něco připravit – to bohužel není, protože dům slouží normálně bratřím, kteří mají kuchyni a refektorium a tudíž si nevaří sami.

Kuchyňka tedy není, ale je k dispozici kaple.

Dům se nachází na Via Alessandro Severo 56 (už z dálky je vidět naše sanktuárium). 10 minut loudavé chůze od stanice metra B San Paolo Basilica (MHD 766 a 769 staví před vchodem) a tedy i kousek od Baziliky sv. Pavla za hradbami, pěšky či busem je to kousek na Tre fontane a rovněž na Via Appia Antica. Bus 23 přímo do Vatikánu odtud také jezdí. Z letiště Fiumicino se sem dá dostat poměrně snadno: vláčkem na Ostiense a pak MHD (30 nebo 130) nebo metrem.

Zájem farností a různých skupin je velký (mohou se ozvat i jednotlivci či rodiny), ale nějaké volné termíny jsem v lejstrech sestry Michele ještě viděla, třeba by se vám podařilo najít volné místo. Italsky a nebo i anglicky pište další dotazy na: [email protected]

 

 

 

Nedávno jsem z naší terasy fotila okolí – zde je i „pohled na jubilejní poutnický dům“, v kterém se nachází i sklad knih, předpokládám, že jen horní patro slouží k ubytování.

Druhým vysvětlením, proč jsou ty hlasy tak bujaré (ráno modlitby, přes den smích, večer zpěv) je, že krom ubytování, se tu nabízí i celý program pro jednotlivce nebo skupiny:

Weekend con San Paolo per i giovani: sui passi dell´apostolo Paolo a Roma; flash back sulla sua vita; le sue lettere e il suo messaggio per l´oggi (nechávám to záměrně italsky, protože jde o nabídku pro ty, co znají aspoň trochu italsky a nebo jejich animátoři či kněží, kteří by je doprovázeli)

Během minulého týdne o Radiolabu jsem pracovala ve skupince s donem Robertem, zodpovědným právě za tento program pro mladé lidi, a tak jsem vyzvídala, o co se jedná a zda to mohu nabídnout i čtenářům signalu.cz a jejich přátelům. AnoJ!

Program Pá-Ne (nepřekládám vše)

1. den: Život pro bratry - Dobrý boj jsem bojoval, svůj běh jsem skončil, víru jsem uchoval (2 Tim 4,7).

Prezentace Roku sv. Pavla, smysl pouti, Pavlův život, úvodní modlitba, „pouť“ po Via Ostiense – místo setkání Petra a Pavla, Pavlův hrob v bazilice, historicko-uměnovědný úvod, jubilejní modlitba, biblický kvíz (oběd a večeře).

2. den: Největší svědectví - Kdo by nás mohl odloučit od lásky Kristovy? (Řím 8,35).

Tre fontane, zastavení na poušti, historický výklad místa, gesta a modlitba, sdílení, žít pro mne je Kristus, Pavel živý dnes, paulínská místa – videoprezentace, sanktuárium Regina degli Apostoli, modlitba, večerní „pouť“ na Foro Romanu a Carcere Mamertino (snídaně, oběd, večeře)

3. den: Ve společenství víry a lásky - Jakub, Petr a Jan podali mně i Barnabášovi pravici na znamení, že patříme k sobě (Gal 2,9).

Mše svatá, bazilika sv. Petra, výklad a návštěva míst ve Vatikánu, Anděl Páně s papežem, závěr a cosi na víc (snídaně a oběd).

- pro mladé ve věku 16 – 28 let

- pro jednotlivce i skupiny

- podle programu navrženého nebo lze i adaptovat podle zájmu celé skupiny

- v těchto datech (nenavazují na sebe, jedná se o jednorázový víkend): 24.– 26. října; 6. - 8. prosince; 2.– 4. ledna; 20. – 22. února; 27. – 29. března, 17. – 19. dubna; 29. – 31. května a 26. – 28. června

- s sebou spacák, prostěradlo a ručník

- normální cena pro Italy (ale zkuste svou výřečnost uplatnit i zde) 60 euro + MHD a vstupy do muzeí (což by ale nemělo být vlastně nikde, snad Vatikánské podzemí, pokud je v plánu)

- je na domluvě, zda byste požádali přijet dříve a nebo se déle zdržet; i tak vás včas zamluvená letenka z ČR bude stát méně než leckoho z Itálie cesta vlakem či letadlem.

Kontakt na dona Roberta (klidně to sveďte na mne): [email protected]

Být vámi, tak neváhám, krom italštiny se pocvičíte i v pavlovském způsobu života: stále na cestě, do neznáma, do jiné kultury… prohloubit svou víru a znalosti, nabrat nové inspirace do života, stát se apoštolem pro druhé!

 

Už z dálky od Baziliky sv. Pavla za hradbami je vidět 4. největší kopule mezi římskými kostely – sanktuária Marie Královny apoštolů. V jejím stínu a za zvuku zvonů a poledního a večerního „vyhrávání“ můžete spočinout i vy.