Zde email, který posílal otec Roman:

Zdravím všechny v ČR a prosím o modlitbu za Haiti.
Jak již mi spousta z vás napsala a my jsme to pocítili na vlastní kůži, zasáhlo nás tady pořádné zemětřesení. Já se teď nacházím na severu země v Port-de-Paix, kde nás to zasáhlo jen silou 1,5° Richterovy stupnice a přesto se tu všechno klepalo jako sulc. S Port-au-Prince to zatřáslo se 7,3° a situace je tam příšerná, to ale už jistě víte ze zpráv.
Eva je v Gonaives a nemám o ní žádné zprávy, telefon ani žádný mobilní operátor nefunguje, jen internet přes satelit. Chci se proto za ní vydat, nevím ale jestli to půjde, poněvadž cesty mohou být na mnoha místech neprůjezdné, prší tu teď týden v tahu a tak je situace čím dál těžší. Jestli se tam dostanu, budu se snažit zjistit také situaci v mé farnosti a jestli se dá pokračovat  ze severu do Port-au-Prince.

Držte mi palce a modlete se za mě.
Všem žehná a prosí o modlitbu P. Roman Musil OMI

AKTUALIZACE aneb poslední zpráva:
Zdravím ještě jednou všechny u nás doma a díky za maily povzbuzení.
Eva je v pořádku, asi před hodinou jsem s ní mohl na chvíli přes mobil mluvit, než zase spadnul signál. Říkala jen, že celou noc nespala, protože všichni lidé u sester propadli panice a celou noc "vyváděli". V Port-de-Paix stále prší a malé záchvěvy zemětřesení se neustále vracejí. Nejhorší situace je v hlavním městě, kde bylo epicentrum a celé je prakticky zničeno. Kněží, kteří jsou tu se mnou na exerciciích, se snaží dovolat ke svým příbuzným v PAP, ale jelikož všechny komunikační sítě kromě internetu vysadily, tak se jim to nedaří. Dostávají se nám jen sporadické a kusé zprávy o počtech mrtvých, ty si můžete najít také na internetu.

Atmosféra tady je velice stísněná, poněvadž snad není nikdo, kdo by o někoho neměl strach. Uvažujeme, jestli je lepší bezhlavá akce nebo se modlit. Já se vydám v každém případě zítra ráno do Gonaives a odtud se rozhodnu jak dál, jestli se vrátit zpátky do farnosti nebo pokračovat do Port-au-Prince a nějakým způsobem se snažit pomoct.

Všichni jsme tady velice zdrceni a nejvíce nás trápí naše bezmoc. Modlíme se tedy pokud to jde a o to samé prosíme i vás.

+P. Roman Musil OMI

Ne všichni mí přátelé obláti měli to štěstí:

Překlad zprávy, kterou vydal Generální dům OMI: Zemětřesení a naši spolubratři
I když je nemožné dostat se k úplnějším informacím o oblátech žijících blízko epicentra zemětřesení, které  12. ledna postihlo Port-au-Prince, podařilo se generálnímu radnímu pro Latinskou Ameriku, P. Loudeger Mazilovi, který v současnosti pobývá v Římě ne zasedání centrální správy, získat určité zprávy:
Provinční dům byl zčásti zničen.
Scholastikát byl zničen. Nemáme žádné informace o bezpečnosti komunity, která tam žije.
Středisko studií pro řeholníky, kde vyučuje otec provinciál P. Gauner Point, bylo zničeno, zatímco studenti byli uvnitř. Nejsou žádné informace o počtu obětí.
V případě nových zpráv vás budeme i nadále informovat. Modleme se za haitský lid a za naši tamější komunitu.

Aktualizace: Dozvěděli jsme se smutnou zprávu o tom, že jednou z obětí hrozného zemětřesení na Haiti je scholastik br. Weedy Alexis (28 let). Byl nalezen mrtvý pod troskami Studijního centra pro řeholníky.
Generální radní P. Loudeger Mazile říká, že ostatní obláti a scholastici ve městě v troskách přežili.
O. Fred Charpentier, který pracuje v Les Cayes, 150 km od epicentra, řekl, že škody v oblasti Les Cayes jsou mnohem menší než v Port-au-Prince.
V oblasti Les Cayes se nachází „Pwoje Espwa“ (Projekt Naděje), sirotčinec vedený o. Markem Boisvertem. Na blogu otce Marka si můžeme přečíst vyprávění jedné z žen, která pracuje v sirotčinci: „Maminka Joeye Lamarra je jednou z našich ´rodinných maminek´. Mluvila s Joeyem, který byl právě ve škole (v Port-au-Prince), když vypuklo včerejší zemětřesení. Při něm zemřel jeho profesor a dva jeho spolužáci, když se zřítily zdi univerzity. Joey byl zraněn a ´pohřben´ pod sutinami šest hodin, ale byl odtamtud vynesený a dopravený do provizorní ošetřovny. Jeho zranění mohou být vážná, a tak se jeho matka vydala do Port-au-Prince, aby byla s ním.“  (http://pwojeespwa.blogspot.com/)
Bratr Clausel Germeil, který žije v provinčním domě v Port-au-Prince, poslal zprávu: právě vyučoval v jedné škole, když začalo zemětřesení. Škola se na něj a na studenty celá zřítila. Nebyl vážně zraněn. Škody na provinčním domě jsou především v místech, kde jsou kanceláře, a kde tedy obláti nebydlí. Ale scholastikát, který je hned vedle, byl úplně zničen.

Jedna z fotek, kterou Roman posílal před Vánoci...

 

Ještě jedna ze zpráv od oblátů (pro jejich gener. představeného), z které si lze udělat obrázek o situaci:

Využívám zbytku baterie na svém notebooku, abych vám napsal tuto zprávu. Jistě už víte o tom, že v úterý 12. ledna 2010 v 16,53 hod. postihlo Haiti ničivé zemětřesení (o síle 7,3 Richterovy stupnice) a prakticky zničilo město Port-au-Prince.

Většina velkých staveb se zřítila.

Provinční dům je vážně poškozen a nově přistavěná část se zřítila.

I scholastikát se zhroutil. Dva formátoři (P. Muscadin a Almonor) stejně jako dva scholastici, kteří tam právě byli (Ronel a Johnny), a také P. Jean-Francois Printemps, který se tam jen stavěl, jsou živi a zdrávi.

Ostatní scholastici byli na přednášce jedné brazilské lékařky ve studijním centru pro řeholníky. Středisko se zřítilo a přednášející zemřela, stejně tak i jeden oblátský scholastik, Weedy Alexis, jeden scholastik z kongregace spiritánů (Misionáři Svatého Ducha – pozn.) Stéphane Dougé. Až doposud je pod rozvalinami uvězněn i celý minibus patřící scholastikům monfortánům (kongregace Ludvíka Maria Grignion z Monfortu) se 14 cestujícími, z nichž 9 je monfortánů. Prozatím nejde dělat vůbec nic, aby se odtamtud dostali. Je mezi nimi jeden žijící, protože se odtamtud ozývá jeho hlas, mluví se na něj, ale to je všechno, co lze dělat.

Je to katastrofa, obrovské zoufalství tady na Haiti. Od úterního večera musí všichni obyvatelé Port-au-Prince a samozřejmě i my spát pod širým nebem, jelikož se občas opakují další otřesy. Máme strach a děláme všechno, co se dá, abychom se zabezpečili.

Nefungují žádné sdělovací ani informační prostředky. Jen se štěstím lze telefonovat. Mně se ještě nepodařilo spojit se se spolubratry z provincie. V provinčním domě není voda, ani elektřina a už nejde ani internet. Myslím, že podobná situace bude i jinde v Port-au-Prince.

Včera jsem spolu s o. Loubeauem musel obejít město, abychom se vůbec dostali do scholastikátu. Všude je slyšet nářek, pláč, vzlykání. Ulice jsou posety mrtvolami.

Zřítily se také arcibiskupský palác v Port-au-Prince, „Národní palác“, katedrála, kostel Nejsvětějšího Srdce, Velký teologický seminář v Turgeau, Velký filozofický seminář v Cazeau, episkopální kostel Nejsvětější Trojice a mnohé další kostely, katolické a protestantské školy.

Až včera ráno se podařilo vyprostit tělo Mgr. Josepha Serge Miota, arcibiskupa z Port-au-Prince. Generální vikář je stále pod troskami: už ale není slyšet jeho hlas. Jeden profesor z Velkého semináře v Turgeau a tři seminaristé zůstali uvězněni uvnitř semináře. Už je není slyšet.

Do této chvíle se ví o 8 zemřelých seminaristech z Cazeau. (Ale obláti mezi nimi nejsou).

První pomoc přišla včera ráno ze Spojených států, Francie, Dominikánské republiky. Ale ještě nelze nic moc dělat, protože se ještě opakují otřesy. Předpokládá se, že by mohly skončit v pátek večer.

Zemřelý oblátský scholastik musel být spolu se scholastikem spiritánem pohřben už včera odpoledne na pozemku spiritánů (jejich kostel i dům byly také zničeny), protože nefungují žádné márnice. Nemáme ještě k dispozici žádnou pomoc. Dnes ráno v 8 hodin budeme slavit spolu se spiritány pohřební obřady.

Umíte si představit, otče generále, že škody jsou obrovské. Nepodařilo se je ještě odhadnout, i když předseda vlády mluvil asi o 100 000 mrtvých. Ale bude to ještě horší, protože jsou také zranění, nezvěstní a také materiální škody. Mnoho kněží, bratří a řeholnic je nezvěstných.

To je tedy, otče generále, pokus o popsání toho, co právě prožíváme. Jelikož musím psát rychle, abych nevybil celou baterii, je jasné, že nemohu popsat všechny události a ani dodržovat určitou formu.

Děkuji za vaše pochopení a solidaritu.

Víme, že na nás myslíte a že nás svou modlitbou povznášíte k Nejsvětějšímu Srdci Pána Ježíše a Neposkvrněnému Srdci Panny Marie, naší Matky Pomocnice.

P. Gauner Point, omi